Úspěchy

Michael Špaček

Míša se narodil 28.3. 1991 v Montelimar ve Francii a i to ho předurčilo stát se opravodvým Evropanem a možná i proto rád reprezentoval Českou republiku v zahraničí. Vyrůstal a žilo v Poběžovicích u Holic v prostředí spojeném s rodinnou firmou, která v motocyklovém prostředí a i mimo něj, byla vždy aktivní podporou sportovců a závodních týmů. Tato úzká spolupráce ve špičkovém sportu s rodinnou firmou a s motokrosou tratí za domem byla od útlého věku pro Míšu určujícím faktorem pro celý život. Díky Míšově talentu pramenicího z hravosti, ale hlavně jeho příkladné houževnosti, dosáhl titulu juniorského mistra Evropy a dalších úspěchů při mistrovství Španělska vždy s umístěním v TOP-TEN a hlavně v silně obsazeném mistrovství Německa Adac Masters.

Bez nadsázky lze říci, že Míša Špaček, je nejznámnější člověk, který navštěvoval ISŠT ve Vysokém Mýtě. Jako úspěšný sportovec je rovněž známý i v Evropě mezi sportovci všech národů. Jak bylo zmíněno, navštěvoval tuto školu, kterou úspěšně absolvoval v roce 2009 v oboru nástrojář. Proč se učil strojařem?

Míšovo rodiče jako majitelé strojírenské firmy z vlastní praxe považovali za vhodné míti strojaře v rodinně a navíc v oboru nástrojář, který je králem mezi strojaři. Samozřejmě více praxe získal a viděl v rodinné firmě, ale pro každého v každém věku je po studiu důležitá praxe a zase praxe… Práce, která je základem našeho života. Práce, kterou Míša odváděl na sportovním poli, byla silná. A protože motocross je sport velice náročný ne jenom na fyzickou přípravu, ale i na přípravu techniky, vyžadovala příprava techniky – motocyklů zejména, přesnost, se kterou se setkáváme v oblasti nástrojařiny. Toto měla být příprava na život, ale bohužel k tomu nedošlo.

Je paradoxní, že člověk, který byl známý ve sportu jako precizní jezdec s čistou a promyšlenou jízdou, se stal obětí lidí, kteří liknavě odvedli svoji práci při přípravě techniky, závodní motokrosové trati a zdravotního zabezpečení před jeho posledním závodem Mistrovství České republiky družstev v Lokti. Následkům těžkého zranění poté podlehl 12. října 2009.

Na jeho památku je udílena každoročně při podzimním finále závodu ADAC MX Masters ,,Cena Michaela Špačka“. Vítězové této ceny zíkavají za své nejen sportovní, ale zejména vyníkající osobní výkony, lidskost a jednání fairplay, jak finanční, tak i materiálovou podporu od firmy SPACEK-PRODUCT.

Jako odkaz pro nás pro všechny by mělo platit, abychom neúnavně pracovali tak, jako nám může být vzorem Michael Špaček, aby už neodcházeli velcí lidé tak brzy.